clarke esser

Wie zijn Esser & Clarke?


Evelien Esser
Verbinden, ordenen en verhelderen zijn typeringen die bij me passen. Ik ben enthousiast en betrokken, creatief en levendig en doe mijn werk met veel plezier en toewijding.

Af en toe is het nodig om stil te staan om vooruit te kunnen. Wanneer mensen een vraag hebben, blijken daar meerdere lagen onder te zitten. Door deze vraag te onderzoeken komt er ruimte voor essentiële inzichten. Vanuit deze inzichten kom je tot eigen bruikbare oplossingen. Ik put uit mijn lange trainers ervaring vele creatieve vormen om die inzichten handen en voeten te geven.

Mijn aandacht gaat uit naar de onderstroom ofwel dat wat ongrijpbaar onder de tafel blijft en in de weg staat naar voortgang. 

Als adviseur, trainer en coach begeleid ik mensen individueel, teams en afdelingen van professionele organisaties. Ik vind het boeiend om samen met de klant met de voeten in de klei van de huidige werkelijkheid te staan en vandaar uit stappen te maken richting de wenselijkheid, het verlangen, de verbetering en de verandering.

Achtergrond
Ik kom uit een groot gezin en voel me goed in groepen. Daar heb ik mijn werk van gemaakt. Ik heb HBO jeugdwelzijnswerk gestudeerd en V.O en werkte 10 jaar als groepsleidster in een internaat met een groep moeilijk lerende jongeren. Daar leerde ik zowel oog te hebben voor de groep als voor de verschillende individuen met hun belangen. Dit is voor mij de basis geweest voor mijn ontwikkeling als trainer en adviseur. 
Daarna heb ik me omgeschoold tot trainer en werkte 10 jaar voor Odyssee, voorheen Olaertsduyn, trainings centrum. Vanaf 2001 werk ik volledig zelfstandig voor Clarke & Esser als trainer, adviseur en coach.
In tussentijd volgde ik vele opleidingen en in mijn werk gebruik ik verschillende theorie en methodieken al naar gelang de situatie en de vraag van de organisatie.
Instituut voor toegepaste psychologie ITIP; mediation (gecertificeerd mediator BGL); psychodynamische processen onder de oppervlakte, leergang RINO; provocatief coachen; metaforen en beweging; voice dialoog; geweldloze communicatie; leergang visie ontwikkeling in organisaties, gezien vanuit de praktische filosofie, gecertificeerd kralenspeler; 2x  leergang ‘verwaarloosde organisaties’ van Joost Kampen.

Inspiratie
Ik laat me graag inspireren door dans en beweging, mindfulness, spel, kunst en natuur.

Werkwijze
Ik maak gebruik van verschillende theorieën uit de organisatiekunde en psychologie, bewegingsleer, pedagogiek en filosofie. Om die vervolgens met een nuchtere praktische kijk te vertalen naar de betreffende organisatie. Leren gaat het beste als dat werkenderwijs en spelenderwijs gebeurt. Daarom gebruik ik verschillende creatieve werkvormen om kwesties helder en voelbaar te maken. Vervolgens houd ik ervan om het geleerde concreet te maken en tot hanteerbare oplossingen te komen.
https://www.linkedin.com/pub/dir/Evelien/Esser

Kate Clarke
Als medeoprichter van Clarke & Esser in 1996 heb ik mij als psychologe en coach vooral gefocust op de levensloop van de mens.  

Sinds januari 2018 heb ik de keuze gemaakt om te stoppen met mijn werk als coach en psychologe. Ik kijk nu terug op mijn ‘werk’ pad en voel me voldaan en gelukkig. Mijn drijfveer in werk was mensen in staat te stellen naar hun eigen stille, verborgen plekken durven te treden. Ik was getuige van hun ontdekkingsreis naar de woorden en betekenis van deze nog niet vertelde verhalen. Ik schiep een ruimte waarin zij deze verhalen in het licht konden brengen en voor zichzelf een nieuwe, krachtige betekenis aan hun leven kon geven.

Mijn cliënten, mijn collega’s, mijn leraren en mijn geliefdes waren mijn inspiratie. Ik dank hen allemaal voor het vertrouwen die zij mij hebben gegeven. Ik heb evenveel van hen geleerd als zij van mij. Ik blijf verbonden aan Clarke & Esser als sparringspartner van Evelien en blijf ons gedachtegoed ondersteunen.

De woorden van dichteres Wislawa Szymborska raken mij als zij het over inspiratie heeft:                                

“Er is altijd een bepaalde groep mensen geweest, die de inspiratie van tijd tot tijd aanvliegt. Namelijk allen die bewust voor hun werk kiezen en het met liefde en fantasie verrichten….hun werk is een permanent avontuur, wanneer het hun lukt om er steeds weer nieuwe uitdagingen in te ontdekken. Ondanks moeilijkheden en tegenslagen bekoelt hun nieuwsgierigheid niet. Uit elk opgelost probleem spruiten nieuwe reeksen vragen voort. Wat inspiratie ook is, haar bron is altijd een ‘ik weet het niet’. Dit zorgt ervoor dat ons leven zich blijft uitbreiden, zowel in de ruimte in ons als in de ruimten buiten ons.” (uit ‘De dichter en de wereld’)

Met mijn intrede in de wereld van ‘pensioengerechtigden’, ga ik verder op de stapstenen van ‘ik weet het niet’, die mij naar binnen en naar buiten leiden. Ik ben benieuwd!